Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » Χωρίς κατηγορία » Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος στο Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης

Ο φιλόσοφος και συγγραφέας Στέλιος Ράμφος στο Α’ Αρσάκειο-Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης

Την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2015 οι μαθητές μας της Γ΄ τάξης είχαν τη σπάνια ευκαιρία να συναντηθούν και να συνομιλήσουν με τον γνωστό σε όλους μας φιλόσοφο και συγγραφέα Στέλιο Ράμφο.ΡΑΜΦΟΣ 3

Ο κ. Ράμφος δέχθηκε την πρόσκλησή μας να επισκεφθεί το σχολείο μας και να συζητήσει με τους τελειοφοίτους μας, με θέμα τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη σήμερα.

Ο στοχαστής Στέλιος Ράμφος επέστρεψε οριστικά στην Ελλάδα το 1974, μετά από μία εξαετία στη Γαλλία, κατά την οποία σπούδασε και δίδαξε φιλοσοφία. Από τότε έχει διαγράψει μία εντυπωσιακά γόνιμη πορεία στοχασμού, συγγραφικού έργου και πολλαπλών παρεμβάσεων στο κοινωνικό γίγνεσθαι της πατρίδας μας. Τον απασχολεί ιδιαίτερα η παθογένεια της νεοελληνικής ταυτότητας, η οποία εμποδίζει τους σύγχρονους Έλληνες να συγκροτήσουν ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος και να παρέμβουν δημιουργικά στη σύγχρονη ιστορία. Θεωρεί ότι ο αμύθητος πλούτος της αρχαιοελληνικής και της βυζαντινής παράδοσης θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση μιας νέας σύνθεσης, την οποία οι Έλληνες δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν, αγκυλωμένοι σε αναχρονιστικές νοοτροπίες και προσκολλημένοι μόνο στο ένδοξο παρελθόν.ΡΑΜΦΟΣ 1

Μετά από μία σύντομη εισαγωγή του ομιλητή, άρχισε μία ιδιαίτερα ζωντανή και ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους τελειοφοίτους. Οι ερωτήσεις των μαθητών ήταν καταιγιστικές και επικεντρώθηκαν κυρίως στο ζήτημα της παιδείας. Ο Στέλιος Ράμφος, συναρπαστικός, αιχμηρός και συχνά ρηξικέλευθος, έδωσε καίριες απαντήσεις στα παιδιά και αναγκάστηκε να δώσει εκείνος τέλος σε μία συζήτηση δύο ωρών, η οποία θα μπορούσε να διαρκέσει πολύ περισσότερο.

Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε, με την άδεια του ομιλητή, και θα είναι διαθέσιμη σύντομα στο ιστολόγιο του Α΄  Λυκείου Εκάλης καθώς και στο κανάλι του Σχολείου μας στο YouTube.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: