Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ » Πειραματική διδασκαλία για το ρυθμό μεταβολής μιας συνάρτησης με τη χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών

Πειραματική διδασκαλία για το ρυθμό μεταβολής μιας συνάρτησης με τη χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών

c6530f91-47b2-4546-810a-969e358fcf0c (1)

Την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας, πειραματική διδασκαλία σε δύο τμήματα Θετικού Προσανατολισμού, που αφορούσε στο ρυθμό μεταβολής μιας συνάρτησης, με τη χρήση Ψηφιακών Τεχνολογιών. Η συγκεκριμένη έννοια αποτελεί βασικό τμήμα της ύλης του Διαφορικού Λογισμού των Μαθηματικών Προσανατολισμού της Γ΄ Λυκείου και έχει παρατηρηθεί ότι χρησιμοποιείται κυρίως μηχανιστικά, χωρίς οι μαθητές να έχουν κατανοήσει σε βάθος τη σημασία της.

Η συμβολή των Ψηφιακών Τεχνολογιών στη διδασκαλία της έννοιας ήταν καθοριστική, αφού μέσω αυτών προκλήθηκε η απαραίτητη κιναισθητική αντίληψη των μαθητών που απαιτείται για τη βαθύτερη κατανόηση της. Στο τέλος της διδασκαλίας, οι μαθητές ήταν σε θέση να σχεδιάζουν και να ερμηνεύουν γραφικές παραστάσεις συναρτήσεων που πληρούσαν απαιτητικές ιδιότητες και που εμφανίζουν δυσκολίες κατανόησης ακόμη και στη Γ΄ Λυκείου.

Τη διδασκαλία υλοποίησε ο μαθηματικός του Σχολείου μας κ. Μ. Τσιλπιρίδης, στα πλαίσια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διδακτική των Μαθηματικών» του Μαθηματικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Αθηνών, με τη συνδρομή των μεταπτυχιακών φοιτητριών Μ. Πετρούλια και Α. Μάρκου.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: