Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ » Μαθηματικός συλλογισμός και ψηφιακές τεχνολογίες – Ερευνητική Διδασκαλία στη Β΄ Λυκείου

Μαθηματικός συλλογισμός και ψηφιακές τεχνολογίες – Ερευνητική Διδασκαλία στη Β΄ Λυκείου

Στις 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε ερευνητική διδασκαλία στους μαθητές της  Β΄ τάξης Προσανατολισμού από τον μαθηματικό καθηγητή του Α΄ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου κ. Ματθαίο Τσιλπιρίδη και με τη συνεργασία των μαθηματικών καθηγητών κ. Θεόδωρου Κιτσάκη, κ. Αγγελικής Μαλάμου και κ. Αλεξάνδρας Παπαβασιλείου.

Η διδασκαλία είχε ερευνητικά χαρακτηριστικά ως προς το διδακτικό μέρος και προέβλεπε ομαδοσυνεργατική προσέγγιση από τα παιδιά. Η δραστηριότητα αφορούσε στην επίλυση ενός  πραγματικού προβλήματος που απαιτούσε πειραματισμό καθώς και μαθηματικό συλλογισμό. Για τον σκοπό αυτό δόθηκε αρχικά στους μαθητές ένα ειδικά σχεδιασμένο ψηφιακό δόμημα που θα τους βοηθούσε στον πειραματισμό τους. Στη συνέχεια, οι ίδιοι χωρισμένοι σε ομάδες διερεύνησαν συνεργατικά στα εργαστήρια Πληροφορικής των Σχολείων τα ερωτήματα που αφορούσαν στην επίλυση του προβλήματος. Σε όλη τη διάρκεια της δραστηριότητας, οι καθηγητές είχαν μόνο συμβουλευτική παρουσία αφού κεντρικό στοιχείο της διδασκαλίας ήταν η καλλιέργεια της αυτενέργειας των μαθητών.

Με τον τρόπο αυτό, δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές να έλθουν σε επαφή με ψηφιακές τεχνολογίες που αφορούν στη διδασκαλία των Μαθηματικών αλλά και να διαπιστώσουν τις θετικές επιδράσεις του ομαδοσυνεργατικού τρόπου μάθησης κατά τον οποίο οι ίδιοι  «κατασκευάζουν» τη νέα γνώση αποκτώντας νέες και σημαντικές εμπειρίες.  Η διάρκεια της ερευνητικής διδασκαλίας ήταν 3 διδακτικές ώρες. Φιλοδοξούμε να διοργανωθούν και στο μέλλον αντίστοιχες διδασκαλίες στο σχολείο μας, στις οποίες τα παιδιά έχουν τον πρώτο λόγο στη χαρά της ανακάλυψης νέων γνώσεων με τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: