Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ » Το πείραμα του Ερατοσθένη

Το πείραμα του Ερατοσθένη

Την Τρίτη 20-03-2018 στις 12.33, ομάδα μαθητών της Β΄ τάξης του Λυκείου μας στο πλαίσιο των συνθετικών δημιουργικών εργασιών και με την καθοδήγηση της μαθηματικού καθηγήτριας κ. Φωτεινής Γκάγκαρη, πραγματοποίησαν το διάσημο πείραμα του Ερατοσθένη.

Ο Ερατοσθένης, Διευθυντής της μεγάλης Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, περί τα μέσα του 3ου π.Χ. αιώνα, κατόρθωσε να υπολογίσει την ακτίνα της Γης μετρώντας το μήκος της σκιάς ενός πασσάλου γνωστού ύψους, αποδεικνύοντας ταυτόχρονα τη σφαιρικότητα του πλανήτη μας. Το σφάλμα της μέτρησης ήταν περίπου 2%, ελάχιστο για τα δεδομένα της εποχής.

Στη διεξαγωγή του πειράματος του Ερατοσθένη, το οποίο κατευθύνεται από το Εθνικό Αστεροσκοπείο, συμμετέχουν πολλά σχολεία από την Ελλάδα κάθε χρόνο. Οι μαθητές μας υπολόγισαν ότι η ακτίνα της Γης έχει μήκος 6414,399 km, το σφάλμα δηλαδή της μετρησής τους ήταν 0,67%.

Λεπτομέρειες για την ιστορία του πειράματος  και οδηγίες για τη διεξαγωγή του υπάρχουν στη σχετική ιστοσελίδα https://www.astro.noa.gr/gr/eratosthenes/.

 


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: