Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ » «Ανακαλύπτοντας τα μαθηματικά σε χώρους εργασίας»

«Ανακαλύπτοντας τα μαθηματικά σε χώρους εργασίας»

Στις 19 Μαΐου πραγματοποιήθηκε δια ζώσης πειραματική και διερευνητική διδασκαλία, σε μαθήτριες και μαθητές της Β΄ τάξης Λυκείου, από τα Αρσάκεια Λύκεια της Εκάλης και του Ψυχικού, στο πλαίσιο  των δράσεων που οργάνωσαν τα Σχολεία μας για το 2ο φεστιβάλ “Spoudase” στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηνών.

Η δραστηριότητα της παρέμβασης επιλέχθηκε από το Διευρωπαϊκό Πρόγραμμα “mascil” (mathematics and science for life) και υλοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση ψηφιακού δομήματος το οποίο σχεδιάστηκε για τον σκοπό αυτό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει πλήθος υποδειγματικών δραστηριοτήτων, οι οποίες συνδέουν τα μαθηματικά με ρεαλιστικά προβλήματα από χώρους εργασίας.

Οι ομάδες των μαθητών, διαπραγματεύτηκαν μεταξύ τους σχετικά με τα ερωτήματα της δραστηριότητας, επιχειρηματολόγησαν προκειμένου να στηρίξουν τις εικασίες τους και στη συνέχεια, απέδειξαν με Ευκλείδεια Γεωμετρία τους ισχυρισμούς τους. Στο τελικό στάδιο, οι μαθητές «έπαιξαν» με το λογισμικό, προκειμένου να κατασκευάσουν το πρώτο τους τοπογραφικό διάγραμμα, το οποίο αφορούσε στο πρόβλημα που τέθηκε. Και στα τρία στάδια της δραστηριότητας, οι ομάδες μας παρουσίασαν σημαντικά ευρήματα από τις προσεγγίσεις τους.

Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από τους μαθηματικούς κ. Μ. Τσιλπιρίδη, κ. Γ. Χρονόπουλο, κ. Γ. Γκαγκάκη και κ. Α. Παπαβασιλείου σε συνεργασία με τον Συντονιστή των Μαθηματικών κ. Π. Λιναρδάκη.

Με το πέρας της δραστηριότητας, οι ομάδες των μαθητών κατανόησαν τη σημασία της Γεωμετρίας προκειμένου, όχι μόνο να αποδεικνύουν εικασίες, αλλά και να κατασκευάζουν τοπογραφικά διαγράμματα με απόλυτη ακρίβεια. Στο τέλος της εκδήλωσης, οι ομάδες μας εισέπραξαν το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκομένων. Θερμά συγχαρητήρια στα παιδιά μας!


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: