Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ » Συμμετοχή του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στο πρόγραμμα Erasmus+

Συμμετοχή του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στο πρόγραμμα Erasmus+

Τον Οκτώβριο ομάδα μαθητών και καθηγητών του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης, που συμμετέχει στο πρόγραμμα ERASMUS+, μετέβη στο Cavan της Ιρλανδίας στο πλαίσιο του προγράμματος μαθητικών ανταλλαγών.


Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί σύμπραξη έξι σχολείων της Ευρώπης, του Sandnes videregaende skole, από το Sandnes της Νορβηγίας, του Loreto College από το Cavan της Ιρλανδίας, του Regionale Scholengemeenschap ‘t Rijks από το Bergen op Zoom της Ολλανδίας, του Agora Sant Cugat International School από το Sant Cugat del Vallès της Ισπανίας, του Colegiul de Arte «Sabin Dragoi» από το Arad της Ρουμανίας και του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης.
Στόχος του σχολείου μας στο πλαίσιο του προγράμματος είναι η ανάδειξη των αξιών του ελληνικού πολιτισμού μέσα στο πολιτισμικό οικοδόμημα της Ευρώπης, το οποίο αντιμετωπίζει την πρόκληση της πολυπολιτισμικότητας χωρίς απώλεια των θεμελιακών συνιστωσών της ταυτότητάς του.
Συντονίστρια του προγράμματος είναι η κ. Ασπασία Κοντογιάννη, Συντονίστρια του Αγγλικού Τμήματος. Η παιδαγωγική ομάδα του σχολείου, της οποίας προΐσταται ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Βακαλόπουλος, αποτελείται από την κ. Ευγενία Δοδοπούλου, φιλόλογο και Υποδιευθύντρια, την κ. Έλενα Αποστολοπούλου και την κ. Όλγα Βαγιανού, καθηγήτριες Αγγλικών, την κ. Μαριέττα Καλαμαρά, φιλόλογο, και τον κ. Μάρκο Σαρρή, βιολόγο.

Στην πρώτη ανταλλαγή του προγράμματος, οι μαθητές του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης Γιάννης Αιβαλιώτης, Ιωάννα Βλαχάκη, Χριστίνα Γάγγα, Γιώργος Κανταράκης και Άννα Χουσιάδα, συνοδευόμενοι από την Υποδιευθύντρια του σχολείου κ. Ευγενία Δοδοπούλου και την καθηγήτρια Αγγλικών κ. Όλγα Βαγιανού, μετέβησαν στο Cavan της Ιρλανδίας, όπου διέμειναν από τις 21/10/2018 έως τις 26/20/3018.
Οι μαθητές φιλοξενήθηκαν από οικογένειες συμμαθητών τους του Loreto College, όπου μαθητές και καθηγητές μετέβαιναν καθημερινά, ακολουθώντας το πρόγραμμα και συμμετέχοντας στις δραστηριότητες του ιρλανδικού σχολείου. Οι μαθητές μας παρουσίασαν τις εικαστικού και ιστορικού ενδιαφέροντος εργασίες, που είχαν εκπονήσει με την πολύτιμη καθοδήγηση των καθηγητριών του Α’ Λυκείου κ. Δοδοπούλου, κ. Κοντού, κ. Καλαμαρά, κ. Καπετανή, κ. Κοντογιάννη, κ. Βαγιανού και κ. Πρεβενιού.
Μέσα από ένα σύντομο βίντεο παρουσίασαν σφαιρικά στους Ευρωπαίους συμμαθητές τους την ταυτότητα του σχολείου μας. Παρουσίασαν ακόμη τους λογότυπους που είχαν σχεδιάσει οι μαθήτριες Ι. Βλαχάκη, Ε. Δεμενεοπούλου, Ζ. Διαμαντοπούλου, Σ. Μαλούνη και Μ. Φακατσέλη και τις εργασίες τους σχετικά με τις ιστορικές πτυχές του φαινομένου της μετανάστευσης στον ελλαδικό χώρο από την τρίτη χιλιετία προ Χριστού έως τη σύγχρονη εποχή.
Η εμπλοκή στο πρόγραμμα κινητοποίησε δημιουργικά όλα τα μέλη της ομάδας μαθητών και διδασκόντων και ωφέλησε πολύπλευρα τους μαθητές μέσα από τη διαδικασία της παραγωγής πνευματικού έργου, την αλληλεπίδραση με τους Ευρωπαίους συμμαθητές τους και την ανάπτυξη δεσμών φιλίας.
Η ευεργετική αυτή ώσμωση θα συνεχιστεί, καθώς ήδη τον Ιανουάριο 2019 το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης θα υποδεχτεί τις αντίστοιχες ομάδες μαθητών και καθηγητών από τα υπόλοιπα συμμετέχοντα σχολεία, ενώ έχουν ήδη προγραμματιστεί οι επόμενες επισκέψεις των μαθητών μας στα σχολεία της Ρουμανίας, της Ολλανδίας, της Ισπανίας και της Νορβηγίας.

Ακολουθεί το βίντεο της παρουσίασης του Σχολείου μας που προβλήθηκε στη συνάντηση της Ιρλανδίας:


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: