Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΕΞΟΡΜΗΣΕΙΣ » Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Επίσκεψη στο Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος

Την  Τετάρτη  21 Νοεμβρίου  2018,  στο  πλαίσιο  των  εξορμήσεων  του  σχολείου  μας  κατά  project, το  θεωρητικό  τμήμα  Β1 επισκέφθηκε  το  Εβραϊκό  Μουσείο  Ελλάδος .

Το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδος είναι ιστορικό-λαογραφικό μουσείο αφιερωμένο στην έρευνα και παρουσίαση του πολιτισμού και της ζωής των Ελλήνων Εβραίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας. Τα εκθέματα του μουσείου έχουν κατανεμηθεί σε θεματικές ενότητες. Κάθε ενότητα καταλαμβάνει ξεχωριστή προθήκη και πραγματεύεται ένα συγκεκριμένο θέμα, πάντα σε άμεσο συσχετισμό με την ιστορική διάρκεια, τον κύκλο του χρόνου και τη ζωή του ανθρώπου.

Στο πρώτο επίπεδο του μουσείου στεγάζεται το αναστηλωμένο εσωτερικό της Παλιάς Ρωμανιώτικης Συναγωγής της Ισραηλιτικής Κοινότητας Πατρών, καθώς και  βιτρίνες με κεντημένα υφάσματα και αντικείμενα θρησκευτικού χαρακτήρα. Στο δεύτερο επίπεδο παρουσιάζονται εκθέματα με κεντρικό θέμα τον κύκλο των εβραϊκών εορτών και κυρίως το Σαμπάτ (Σάββατο), ημέρα αφιερωμένη στον Θεό. Το τρίτο επίπεδο περιλαμβάνει ιστορικά ντοκουμέντα, επιγραφές και βιβλία που τεκμηριώνουν την ιστορική παρουσία των Εβραίων στην Ελλάδα από τον 3ο αιώνα π.Χ. μέχρι και τον 19ο αιώνα. Στρατιωτικές στολές, παράσημα και φωτογραφίες φανερώνουν τη συμβολή των Ελλήνων Εβραίων στους αγώνες του έθνους. Το επόμενο επίπεδο είναι αφιερωμένο στο Ολοκαύτωμα. Αντικείμενα και ρούχα κρατουμένων από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, φωτογραφίες, έγγραφα και μαρτυρίες ζωντανεύουν τα γεγονότα του αφανισμού των Ελλήνων Εβραίων την περίοδο της ναζιστικής Κατοχής. Στη συνέχεια παρουσιάζονται  παραδοσιακές ενδυμασίες από το 18ο μέχρι και τα μέσα του 20ού αιώνα. Νυφικά, κοσμήματα, πόρπες, παπούτσια, καθημερινά ρούχα, παιδικά ρούχα αποτυπώνουν τον ρωμανιώτικο και σεφαραδίτικο τρόπο ενδυμασίας.  Το τελευταίο επίπεδο περιλαμβάνει αντικείμενα που συνδέονται με την καθημερινή ζωή των Εβραίων της Ελλάδας.

Οι  μαθητές μας ξεναγήθηκαν  στηνγενική έκθεση του ΕΜΕ από την κ. Οριέττα Τρέβεζα, υπεύθυνη  του  εκπαιδευτικού  τμήματος  του  Μουσείου, και  παρακολούθησαν  στην αίθουσα προβολής βιντεοταινιών αποσπάσματα  από το  ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση  «Το τραγούδι της Ζωής». Πρόκειται για την ταινία -ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους (διάρκεια 65’) του Τώνη Λυκουρέση, η οποία αποτελεί συμπαραγωγή της ΝΕΤ και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και επιχορηγήθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο σκηνοθέτης, που για το έργο αυτό λειτούργησε και ως ιστορικός ερευνητής, παρουσιάζει την πορεία της εβραϊκής κοινότητας της Ζακύνθου από το 15ο αιώνα μέχρι σήμερα, εστιάζοντας το μεγαλύτερο μέρος της ταινίας του στην περίοδο της Γερμανικής Κατοχής, κατά την οποία χάρη στον ηρωισμό και τη συμπαράσταση των χριστιανών του νησιού (των επισήμων, του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου και των απλών ανθρώπων) δεν χάθηκε ούτε ένα μέλος της, αφού εμπόδισαν τη μεταφορά των ζακυνθινών Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Συγκεκριμένα, οι Γερμανοί ζήτησαν από τον τότε Δήμαρχο του νησιού Λουκά Καρρέρ και τον Μητροπολίτη Χρυσόστομο ,κατάλογο των Εβραίων της Ζακύνθου. Χάρις στην σθεναρή άρνηση των δύο αυτών παραγόντων να παραδώσουν τον κατάλογο,-παρέδωσαν στους Γερμανούς κατάλογο με δύο μόνο ονόματα, τα δικά τους- οι Εβραίοι διασώθηκαν, κρυμμένοι στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: