Πριν από λίγες ημέρες τελείωσε η εβδομάδα Erasmus+ στο Α’ Αρσακειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης. Το πρόγραμμα είχε αρχίσει τον Οκτώβριο με τη μετάβαση πέντε Ελλήνων μαθητών και δύο καθηγητριών του Σχολείου μας στο Loreto College στην πόλη Cavan της Ιρλανδίας, όπου φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Ιρλανδών και συμμετείχαν στις δραστηριότητες του προγράμματος στο ιρλανδικό σχολείο.
Στη δεύτερη φάση του προγράμματος οι ρόλοι αντιστράφηκαν και οι Έλληνες έγιναν οικοδεσπότες. Από τις 20 έως τις 25 Ιανουαρίου 2019 , λοιπόν, το Σχολείο μας υποδέχτηκε αντιπροσωπείες μαθητών και καθηγητών από την Ιρλανδία, την Ολλανδία, την Ισπανία, τη Νορβηγία και τη Ρουμανία, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+, με θέμα «The Architecture of Society”, που αφορά την ένταξη ευαίσθητων κοινωνικά ομάδων και κυρίως μεταναστών και προσφύγων στις συγχρονες ευρωπαϊκές κοινωνίες.
Οι ξένοι μαθητές φιλοξενήθηκαν από τις οικογένειες μαθητών του Σχολείου μας που συμμετείχαν στο πρόγραμμα. Η υποδοχή τους έγινε στο αεροδρόμιο και από τη στιγμή εκείνη οι νεαροί φιλοξενούμενοι έγιναν μέρος της οικογένειας που τους φιλοξενούσε για μια εβδομάδα, βιώνοντας κατά γενική ομολογία την εξαιρετική φροντίδα των οικοδεσποτών τους και τη ζεστασιά και γενναιοδωρία της ελληνικής φιλοξενίας.
Κάθε πρωί Έλληνες οικοδεσπότες και ξένοι μαθητές και καθηγητές προσέρχονταν στο σχολείο, όπου συμμετείχαν σε δραστηριότητες του προγράμματος αλλά και σε μαθήματα ελληνικών χορών από τις κ. Μ.Γιαννάκη και Α. Τσαρτσαρά και μουσικής από την κ. Χρ. Βαρσάμη με τη συμμετοχή παιδιών του Μουσικού Ομίλου. Τα παιδιά επίσης συμμετείχαν σε εργαστήρια θεατρικού παιγνιδιού του κ. Μ. Σαρρή και κατασκευής σαπουνιού από ελαιόλαδο του κ. Π. Βάββα. Παρακολούθησαν ακόμη το θεατρικό έργο του Αρκά «Βιολογικός Μετανάστης», σε αγγλική μετάφραση Ε. Αποστολοπούλου και Ό. Βαγιανού και σε σκηνοθεσία και διδασκαλία του βιολόγου μας κ. Μ. Σαρρή, με τη βοήθεια της φιλολόγου κ. Μ. Καλαμαρά και με τα ευφάνταστα κοστούμια της καθηγήτριας εικαστικών κ. Κ Πρεβενιού. Η κ. Πρεβενιού επίσης επιμελήθηκε την εικαστική σύνθεση με θέμα την Οδύσσεια των προσφύγων, με την οποία συμμετειχε η ελληνική ομάδα στην εικαστική έκθεση που διοργανώθηκε στο χώρο του Θεάτρου με έργα όλων των ομάδων.
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν τη ζωή στην πόλη και το σχολείο των μαθητών και προσωπικές ιστορίες μεταναστών και προσφύγων. Τις εργασίες των Ελλήνων μαθητών (Ν. Διαμαντοπούλου, Γ.Σπανοδήμου, Χρ. Τσιτσιριδάκη, Ρ. Κάτσαρη, Σ. Μαλούνη και Μ. Στεφανή) επιμελήθηκαν η κ. Ε. Δοδοπούλου και η κ. Μ. Καλαμαρά. Οι δύο καθηγήτριες επίσης ασχολήθηκαν με τη συνολική διοργάνωση του προγράμματος, καθώς επίσης με τον σχεδιασμό του εντύπου που δόθηκε σε μαθητές και καθηγητές. Για το έντυπο, τις παρουσιάσεις και τη γενική οργάνωση εργαστηκαν και οι μαθήτριες Ρ. Κάτσαρη, Μ. Αβραμάκου, Κ. Λαμπίδη, Μ. Φακατσέλη, Α. Παπαδοπούλου και Σ. Μαλούνη.
Η συνολική διοργάνωση, της οποίας επιμελήθηκε η Υποδιευθύντρια κ. Δοδοπούλου σε συνεργασία με την υπεύθυνη του προγράμματος και Συντονίστρια Αγγλικής κ. Α. Κοντογιάννη και τον Διευθυντή του σχολείου κ. Ι. Βακαλόπουλο, περιελάμβανε γεύμα στο σχολείο για τους Έλληνες και ξένους μαθητές και δύο εκδρομές. Η πρώτη ήταν μία περιήγηση στο ιστορικό κέντρο των Αθηνών, τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και την Πλάκα, με μία εξαιρετική διαδραστική ξενάγηση στο Μουσείο Ακροπόλεως και στα κύρια αξιοθέατα της πόλης μας από την ξεναγό κ. Ε. Πρεμέτη. Η δεύτερη εκδρομή έγινε στους Δελφούς, όπου οι μαθητές ξεναγήθηκαν στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο, ενώ είχαν επίσης την ευκαιρία να κάνουν μία βόλτα στην Αραχωβα και να φάνε στην «Καλύβα» στο χιονισμένο Λιβάδι.
Κάθε απόγευμα τα παιδιά οργάνωναν ομαδικές εξόδους και δραστηριότητες, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά οι φιλοξενούμενοι μαθητές τον ελληνικό πολιτισμό και τρόπο ζωής.
Το σημαντικότερο απ’ όλα όμως ήταν οι δεσμοί φιλίας και αλληλοεκτίμησης που αναπτύχθηκαν ανάμεσα στα παιδιά. Οι εμπειρίες που μοιράστηκαν, οι στιγμές που χάρηκαν μαζί και οι γνώσεις που απέκτησαν θα μείνουν ανεξίτηλες στη μνήμη και στην καρδιά τους. Η Παρασκευή 25 Ιανουαρίου, ημέρα αποχαιρετισμού και αναχώρησης των ξένων μαθητών για τις πατρίδες τους, ήταν μια ημέρα θλίψης αλλά και υποσχέσεων που έδωσαν οι Έλληνες, Ιρλανδοί, Ισπανοί, Ρουμάνοι, Νορβηγοί και Ολλανδοί μαθητές ότι θα ξανασυναντηθούν.
Τα παιδιά έχουν λάβει από την κ. Δοδοπούλου ερωτηματολόγιο αξιολόγησης του προγράμματος, όπου διαπιστώνεται ότι οι ελληνικοί χοροί και το θέατρο έκαναν θραύση και ότι όλοι όσοι απαντούν συμβουλεύουν τους συνομηλίκους τους να μην χάσουν αυτή την μοναδική ευκαιρία συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα τόσο ωφέλιμο για τις γνωστικές και κοινωνικές τους ικανότητες. Ήταν πραγματικά μάθημα ζωής κι ένας ουσιαστικός τρόπος προβολής του ελληνικού πολιτισμού ως λίκνου και κρηπίδας του ευρωπαϊκού πνεύματος, αλλά και μια ευκαιρία αλληλογνωριμίας και προσέγγισης νέων από τόσες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε να χτιστεί η κοινή ευρωπαϊκή συνείδηση και να καλλιεργηθεί το φιλειρηνικό πνεύμα αλληλοσεβασμού και ανεκτικότητας που τόσο χρειαζόμαστε σήμερα.
Θα ακολουθήσουν μετακινήσεις των Ελλήνων μαθητών στη Ρουμανία, την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Νορβηγία, κατά τα σχολικά έτη 2018-2019 και 2019-2020.