Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ » Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21η Μαρτίου)

Ημέρα για την εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων (21η Μαρτίου)

diakriseis1Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 οι μαθήτριες του ανθρωπιστικού προσανατολισμού της Β1 τάξης του Σχολείου μας Ευγενία Γαλανού και Χριστίνα Γάγγα, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους κ. Σοφίας Παναγήοργάνωσαν και πραγματοποίησαν μια μικρή εκδήλωση για να τιμήσουν την 21η Μαρτίου που εορτάζεται ετησίως ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Φυλετικών Διακρίσεων με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

diakr2Η ημέρα αυτή καθιερώθηκε προς τιμήν των 69 ειρηνικών διαδηλωτών, στην πόλη Σάρπβιλ της Ν. Αφρικής, που δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ στις 21 Μαρτίου 1960 από το βάρβαρο και απάνθρωπο καθεστώς του απαρτχάιντ.
Στη συνέχεια, το 1963, ο ΟΗΕ υιοθέτησε τη Διακήρυξη για την εξάλειψη κάθε μορφής φυλετικών διακρίσεων, όπου αναφέρεται ότι «η διάκριση λόγω φυλής, χρώματος ή εθνικής καταγωγής αποτελεί προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, άρνηση των αρχών του Χάρτη του ΟΗΕ, παραβίαση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του

diakr3Ανθρώπου και εμπόδιο στις φιλικές και ειρηνικές σχέσεις μεταξύ των λαών». Ακολούθησε, το 1965, η Διεθνής Σύμβαση για την Εξάλειψη Όλων των Μορφών Φυλετικών Διακρίσεων, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1969.

Από το 1966, οπότε και καθιερώθηκε η συγκεκριμένη παγκόσμια ημέρα, ο ΟΗΕ απευθύνει κάλεσμα να ενώσουμε τις φωνές μας για τα θύματα του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: