Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ » «Το δωμάτιο του Καβάφη» στο Σχολείο μας

«Το δωμάτιο του Καβάφη» στο Σχολείο μας

Πώς φαντάζεστε τον χώρο στον οποίο έγραφε ο Κ. Π. Καβάφης; Μέσα από το δημιουργικό εργαστήριο «To Δωμάτιο του Καβάφη», που εκπονήθηκε στο Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης στις 8 και 15 Δεκεμβρίου 2021, οι μαθητές του Α3 περιηγήθηκαν και εξοικειώθηκαν με την ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη, γνώρισαν τεχνικές της οπτικής ποίησης και δημιούργησαν video ποιήματα σε προγράμματα επεξεργασίας video, μέσω της τεχνικής του stop motion.

Γνωρίζοντας τον Κ. Π. Καβάφη μέσα από το υλικό του αρχείου του, οι μαθητές επέλεξαν οι ίδιοι τα ψηφιακά τεκμήρια που θα χρησιμοποιούσαν στη σύνθεσή τους και τα επεξεργάστηκαν με ανοιχτό λογισμικό. Στη συνέχεια, μέσω απλών εφαρμογών επεξεργασίας κινούμενης εικόνας, συνέθεσαν τα δικά τους, ατομικά video stop motion ποιήματα, αναπαριστώντας το προσωπικό και οικείο περιβάλλον του ποιητή.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, οι έφηβοι έμαθαν σε ικανοποιητικό βαθμό να αντλούν και να αξιοποιούν πληροφορίες για κάθε τεκμήριο, μέσω της αναλυτικής τεκμηρίωσης που προσφέρεται στην ψηφιακή συλλογή του Αρχείου Καβάφη.

Το εργαστήριο πραγματοποιήθηκε στον χώρο της Βιβλιοθήκης των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων.

Ακολουθεί κείμενο εντυπώσεων από τη συμμετοχή στο εν λόγω εργαστήριο από τις μαθήτριες Δήμητρα-Πηνελόπη Χρηστάκη και Χαραλαμπία Πλατή:

«Σε συνεργασία με το Ίδρυμα Ωνάση οργανώθηκε στο Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης, και συγκεκριμένα στο τμήμα Α3,  στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και με την καθοδήγηση του φιλολόγου  κ. Καπετανή και της καθηγήτριας Πληροφορικής κ. Φραγκουλοπούλου ένα εργαστήριο με σκοπό τη δημιουργική αξιοποίηση του αρχείου του Καβάφη.

Κατά τη διάρκεια της δράσης οι μαθητές του Α3 είχαν τη δυνατότητα να αναλύσουν και να επεξεργαστούν ένα από τα σημαντικότερα ποιήματα  του Καβάφη και να συνδυάσουν τη λογοτεχνία με την οπτική ποίηση με την μέθοδο του animation. Αναλυτικότερα, αναζήτησαν τα βαθύτερα μηνύματα του ποιήματός του «Περιμένοντας τους Βαρβάρους» και αναγνώρισαν τον μοναδικό χαρακτήρα του ποιητή. Μέσα από στοχευμένες παρουσιάσεις από τις συνεργάτιδες του Ιδρύματος Ωνάση κκ. Ιωάννου και Διαβαστή, ανακάλυψαν και άλλους πρωτοπόρους καλλιτέχνες. Έπειτα οι μαθητές έμαθαν πώς να οπτικοποιούν οι ίδιοι ένα ποίημα. Μέσω μιας ομαδοσυνεργατικής εργασίας δημιούργησαν την δικιά τους οπτική ποίηση με την βοήθεια των ειδικών  που ήρθαν στο σχολείο μας.

Η διαδικασία του animation έγινε με τη φωτογράφιση «του δωματίου του Καβάφη» και των υλικών που προσέθεσαν τα παιδιά. Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές που συμμετείχαν στο εργαστήριο, είχαν τη δυνατότητα να προσθέσουν δικές τους ιδέες για να οπτικοποιήσουν το ποίημα, δημιουργώντας ένα κολάζ εικόνων και λέξεων.

Ο συνδυασμός λογοτεχνίας και οπτικής ποίησης έγινε θερμά αποδεκτός από όλους, που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό στις δύο συναντήσεις του εργαστηρίου. Το όλο εγχείρημα ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρον καθώς οι μαθητές είχαν τη δυνατότητα να διευρύνουν τους ορίζοντές τους, να ανακαλύψουν από την αρχή την ομορφιά της λογοτεχνίας και ιδιαίτερα του ποιητικού λόγου και να αξιοποιήσουν δημιουργικά τις ιδέες τους, με τη βοήθεια της τεχνολογίας στην οπτικοποίηση του ποιήματος. Συνολικά ήταν μια ευχάριστη εμπειρία, για την οποία ευχαριστούμε θερμά το Ίδρυμα Ωνάση και τους καθηγητές μας».

Ακολουθούν τα ψηφιακά ποιήματα των μαθητών και φωτογραφίες από το εργαστήριο.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: