Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΗΜΕΡΙΔΕΣ » Ένα ταξίδι στα μυστικά της σωματιδιακής θεραπείας

Ένα ταξίδι στα μυστικά της σωματιδιακής θεραπείας

από το μαθητή μας Παληό Φίλιππο- Αλέξανδρο

Συμμετοχή μαθητή του Α΄ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στο διαδικτυακό Masterclass  «Επιστήμονες για μία ημέρα» για μαθητές λυκείου, από τους ερευνητές του CERN και GSI για τη χρήση της Φυσικής επιστήμης πάνω στην Ιατρική Θεραπεία,  9 Απριλίου 2022

«Είχα πρόσφατα την τύχη να συμμετάσχω στο διαδικτυακό Particle Therapy Masterclass, για τη χρήση της Φυσικής επιστήμης στην Ιατρική θεραπεία. Κύριοι ομιλητές, οι κ.κ. Γιώτα Φωκά του GSI και Αριστείδης Μαμαράς του ΑΠΘ, παρουσίασαν τη σωματιδιακή θεραπεία και τις δυνατότητες που έχει να εξελιχθεί σε κύριο όπλο εναντίον του καρκίνου. Η διαδικασία περιλαμβάνει τον εμβολισμό καρκινικών κυττάρων με σωματίδια όπως φωτόνια, νετρόνια ή ιόντα άνθρακα με τη βοήθεια ειδικών μηχανημάτων και κυκλικών επιταχυντών που εναποθέτουν τα σωματίδια  με μεγάλη ταχύτητα και ακρίβεια σε καρκινικούς όγκους.

Χρήσιμο επιστημονικό υπόβαθρο σχετικά με τη λειτουργία των επιταχυντών και την φύση των σωματιδίων μας δόθηκε από τους ομιλητές κ.κ. Γιάννη Παπαφιλίππου του CERN και Γεώργιο Δέδε του LMU Πανεπιστημίου του Μονάχου. Ο κ. Κωνσταντίνος Ευθυμιάδης από το Νοσοκομείο Παπακωνσταντίνου, με την παρουσίαση του μας βοήθησε να κατανοήσουμε τις εφαρμογές της θεραπείας και τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν όπως η ανάγκη κατανόησης του μεγέθους και της ακριβούς θέσης του όγκου έτσι ώστε ο εμβολισμός να γίνει από σωστή γωνία και σε σωστό βάθος και να μην πληγούν σημαντικοί υγιείς ιστοί.

Στη συνέχεια συνδεθήκαμε με την κ. Δέσποινα Χατζηφωτιάδου στην αίθουσα ελέγχου του πειράματος ALICE στο CERN, η οποία μας ενημέρωσε για το σκοπό, τη δομή και τις πρακτικές εφαρμογές του και απάντησε σε απορίες που δημιουργήθηκαν στους μαθητές κατά την παρουσίαση.

Το απογευματινό μέρος του ολοήμερου αυτού σεμιναρίου, περιλάμβανε παρουσίαση του λογισμικού προγράμματος matRad που παρέχει, μετά από εισαγωγή δεδομένων του ασθενούς, ακριβή προσομοίωση καρκινικών όγκων υπό τη διαδικασία σωματιδιακής θεραπείας. Αυτό το πρόγραμμα χρησιμοποιείται για την δημιουργία πλάνου θεραπείας που έχει το μικρότερο αποτύπωμα στους γύρω υγιείς ιστούς. Τέλος, μας δόθηκε η ευκαιρία να δημιουργήσουμε κι εμείς στους υπολογιστές μας ένα πλάνο θεραπείας για συγκεκριμένο ασθενή στο οποίο πειραματιστήκαμε με διαφορετικά σωματίδια, γωνίες εμβολισμού και ποσότητα ακτίνων που επιδρούν στον όγκο.

Το Particle Therapy Masterclass στο σύνολό του ήταν ένα αρκετά  εξειδικευμένο σεμινάριο που μας παρείχε όμως γενικότερες γνώσεις πάνω στην επιστημονική και την ιατρική μέθοδο κάτι που σαν μαθητής του τομέα υγείας με ενδιαφέρει αρκετά. Γίνεται ετησίως, απευθύνεται σε οποιονδήποτε μαθητή λυκείου ενδιαφέρεται να ενημερωθεί πάνω στο θέμα και για αυτούς τους λόγους θα το πρότεινα σε όλους τους μαθητές που έχουν σκοπό να ασχοληθούν με επιστήμες υγείας.»

Παληός Φίλιππος – Αλέξανδρος
Μαθητής Ά Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: