Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ » Συνεργασία του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης με την Anglia NL στο πρόγραμμα Building Bridges

Συνεργασία του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης με την Anglia NL στο πρόγραμμα Building Bridges

Το Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Εκάλης εγκαινίασε φέτος νέα συνεργασία με την Anglia NL. Πρόκειται για μία οργάνωση με παγκόσμια εμβέλεια που δραστηριοποιείται στο χώρο εκμάθησης της Αγγλικής Γλώσσας και πιστοποίησης γλωσσομάθειας, με έδρα το Roosendaal της Ολλανδίας, παράρτημα της μητρικής οργάνωσης που βρίσκεται στο Chichester College της Μεγάλης Βρετανίας.


Η Anglia NL χρησιμοποιεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα EAGER μέσω της οποίας όχι μόνο επιτυγχάνει διαδραστική διδασκαλία της Αγγλικής με χρήση AI, αλλά και φέρνει σε επαφή σχολεία από όλο τον κόσμο.


Με τη μεσολάβηση του προσκεκλημένου μας εμπειρογνώμονα Erasmus+ Drs Jan Vijfhuizen, επί χρόνια συντονιστἠ Erasmus+ του Ολλανδικού σχολείου RSG ‘t Rijks, που είναι ταυτόχρονα στέλεχος της Anglia NL, οι καθηγήτριες κ. Μαριλένα Γιαννάκη, κ. Μάρα Στούπα, κ. Αθηνά Ξυραφά και κ. Αντωνία Αγγελοπούλου ήρθαν σε επαφή με το Διευθυντή της Anglia κ. Arnold Augustijn και έκαναν μάθημα στις τάξεις τους μέσω της πλατφόρμας αυτής.


Το εγχείρημα στέφθηκε με επιτυχία και η κ. Αγγελοπούλου συνέχισε δηλώνοντας συμμετοχή με την τάξη της στο πρόγραμμα της Anglia NL Building Bridges. Οι μαθητές της συναντιούνται διαδικτυακά με παιδιά από το Κουρασάο, την Ινδονησία, την Ουκρανία, την Ολλανδία και άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι μαθητές αναλαμβάνουν εργασίες, παίρνουν μέρος σε κουίζ και συνομιλούν με τους ξένους συνομηλίκους τους ανταλλάσσοντας εμπειρίες. Έτσι η Αγγλική γίνεται γέφυρα φιλίας και συνεργασίας. Γι΄ αυτό άλλωστε το πρόγραμμα λέγεται Building Bridges.


Ποικίλα είναι τα οφέλη της πρωτοποριακής αυτής δράσης, που έγινε εφικτή χάρη στο πρόγραμμα Erasmus+ με συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., τον κ. Vijfhuizen, αλλά και την αφοσίωση της κ. Αγγελοπούλου, που λέει χαρακτηριστικά:

«Το πρόγραμμα Building Bridges λειτουργεί με τη χρήση ψηφιακής πλατφόρμας για την ενίσχυση της καινοτόμου διδασκαλίας, του διαπολιτισμικού διαλόγου και της πολυγλωσσίας. Προσδοκώμενα αποτελέσματα από την εφαρμογή του προγράμματος Building Bridges είναι η αύξηση της ευχέρειας στην ομιλία κατά τη διδασκαλία της Αγγλικής, η γνωριμία και συστηματική επαφή των μαθητών μας με συμμαθητές από όλο τον κόσμο μέσω του προγράμματος συναντήσεων, η καλλιέργεια πνεύματος αποδοχής προς τις πολιτισμικές διαφοροποιήσεις, ο εκσυγχρονισμός της διδασκαλίας, η έξοδος από την τυπική διδασκαλία με βιβλίο μόνο, η παροχή επιπλέον κινήτρου στους μαθητές που αυξάνει το ενδιαφέρον και τον ενθουσιασμό τους για το μάθημα και κάνει τη διδασκαλία πιο ενεργητική, ωφέλιμη και αποτελεσματική.

Το πρόγραμμά μας διαρθρώθηκε σε δύο κύκλους. Κατά τον πρώτο οι μαθητές ολοκλήρωσαν σειρά από δραδραστικές δραστηριότητες (tasks) που έκαναν από κοινού με τα ξένα σχολεία με σκοπό την καλλιέργεια γλωσσικών δεξιοτήτων (pronunciation, reading and writing assessment). Συμπλήρωσαν κουίζ (trivial pursuit) με ερωτήσεις γενικών γνώσεων σχετικά με τις συμμετέχουσες χώρες, που προωθούν την αποδοχή της πολυπολιτισμικότητας. Τέλος, οι μαθητές εργάστηκαν σε ομάδες για να δημιουργήσουν βίντεο παρουσίασης της χώρας τους και βίντεο για σημαντικές προσωπικότητες (Καζαντζάκης και Σαίξπηρ). Συνάμα με αυτόν τον τρόπο οι μαθητές ευαισθητοποιούνται για θέματα της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας, γεγονός που τους κάνει πιο ώριμους και στοχαστικούς. Συγκινητικές ήταν επί παραδείγματι οι συζητήσεις που έγιναν μεταξύ των μαθητών κατά τη σύνδεση με σχολείο της Ουκρανίας λίγο πριν τα Χριστούγεννα.»


Οι μαθητές μας εξέφρασαν τον ενθουσιασμό τους για το πρόγραμμα αυτό και πρόθεσή μας είναι να συνεχιστεί.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: