Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » ΔΡΑΣΕΙΣ » Οι «Ήρωες» ταξιδεύουν στην Ιταλία και στην Ολλανδία : μετακινήσεις του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στο πλαίσιο διαπιστευμένου προγράμματος Erasmus+

Οι «Ήρωες» ταξιδεύουν στην Ιταλία και στην Ολλανδία : μετακινήσεις του Α’ Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης στο πλαίσιο διαπιστευμένου προγράμματος Erasmus+

Δύο ομάδες μαθητών του Α’Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης με τους συνοδούς καθηγητές τους επισκέφθηκαν ξένα σχολεία κατά τον Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 στο πλαίσιο διαπιστευμένου σχεδίου Erasmus+.

Το σχέδιο φέρει τον τίτλο Heroes και είναι προϊόν έμπνευσης και συνεργασίας καθηγητών από τρία σχολεία, οι οποίοι συνεργάζονται εδώ και χρόνια μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων Erasmus+, με συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, καθηγητές από το Ολλανδικό λύκειο Regionale Scholengemeenschap ‘t Rijks (Bergen op Zoom, Ολλανδία), το Ιταλικό λύκειο Liceo Scientifico Statale Galileo Galilei (Κατάνη, Ιταλία) και το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης μοιράστηκαν μία κοινή αγωνία και ένα κοινό όραμα. Παρατήρησαν ότι η ιστορία ως διδακτικό αντικείμενο δεν προσελκύει τους μαθητές. Έτσι οι μαθητές αδυνατούν να αντλήσουν γνώση, πείρα και πρότυπα από την ιστορία, ενώ μερικές φορές διαπιστώνεται άγνοια για σημαντικές περιόδους και προσωπικότητες. Έτσι οι καθηγητές αποφάσισαν να υλοποιήσουν το σχέδιο   Heroes, εστιάζοντας στην ανθρωποπλαστική δύναμη της ιστορικής μελέτης και επιχειρώντας παράλληλα να εφαρμόσουν μία πιο βιωματική εκδοχή διδασκαλίας της ιστορίας. Έτσι η ιστορία έγινε αντικείμενο ερευνητικών εργασιών και λόγος για να ταξιδέψουν οι μαθητές.

Κατά την πρώτη φάση του σχεδίου (21-26 Ιανουαρίου 2023) οι Ολλανδοί και Ιταλοί μαθητές φιλοξενήθηκαν από τους Έλληνες συνομηλίκους τους, παρακολουθώντας πρόγραμμα εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και πολιτιστικών επισκέψεων που οργάνωσε το Α’ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης στο σχολείο, στα ιστορικά μνημεία και μουσεία των Αθηνών, στο ΚΠΙ Σταύρος Νιάρχος, στο Ναύπλιο και στις Μυκήνες.

Το πρόγραμμα είχε ως στόχο την εξοικείωση των μαθητών με την ιστορική έρευνα και την ανάδειξη μεγάλων προσωπικοτήτων της εθνικής και Ευρωπαϊκής ιστορίας. Οι μαθητές διατύπωσαν ορισμούς του ηρωισμού, συζήτησαν για τις μορφές του ηρωισμού και τα χαρακτηριστικά του ηρωικού ανθρώπου.

Οι μαθητές μελέτησαν συγκριτικά την ιστορία των τριών λαών, κατασκεύασαν timelines, σχεδίασαν αφίσες και ανέδειξαν με τις πολυμεσικές εργασίες τους τις προσωπικότητες εκείνες που θεωρούν ήρωες και πρότυπά τους, όχι μόνο με εθνική αλλά και πανευρωπαϊκή ή παγκόσμια ακτινοβολία.

Οι προσωπικότητες που παρουσιάστηκαν από τους μαθητές ήταν μεταξύ άλλων ο Σωκράτης, ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο Γεώργιος Παπανικολάου και ο Μίκης Θεοδωράκης για την ελληνική πλευρά, ο Galileo Galilei, o Leonardo Da Vinci και η Maria Montessori για την Ιταλική πλευρά, οι Andre Kuypers, o Robert Schumann και ο Desiderius Erasmus (ποιος άλλος;!) για τους Ολλανδούς φίλους μας.

Κατά τη δεύτερη φάση του σχεδίου (19-25  Φεβρουαρίου 2023) δεκαεπτά μαθητές του Α’Αρσακείου Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης με δύο συνοδούς καθηγητές ταξίδεψαν με τη σειρά τους στην Ιταλία, προσκεκλημένοι του Liceo Scientifico Statale Galileo Galilei, στην Κατάνη.

Οι μαθητές Αγγελοπούλου Δ., Αλεξόπουλος Π.,Γεωργούλια Χ., Γιαγκίτση Λ., Γρίβας Α., Γιαννόπουλος Α., Δημοπούλου Μ., Καρκαλέτσης Γ., Καρούση Β., Κουστένης Γ., Λάτση Δ., Λαχανάς Α., Μακρυγιάννη Ε., Μεϊμετέα Κ., Σακάς Ε., Σταμούλης Γ. και Ταρακτζόγλου Α., συνοδευόμενοι από τους καθηγητές κ. Μαριέττα Καλαμαρά και κ. Αθανάσιο Λυμπέρη, φιλοξενήθηκαν από οικογένειες Ιταλών μαθητών του LSS G.Galilei, τους οποίους είχαν φιλοξενήσει ήδη τον Ιανουάριο.

Επισκέφθηκαν τις Συρακούσες, την Έτνα, την Ταορμίνα και την ίδια την Κατάνη και τα αξιοθέατά της. Γεύθηκαν την ιταλική κουζίνα, χάρηκαν τη ζεστή φιλοξενία των ιταλικών οικογενειών και έχτισαν φιλίες που θα διαρκέσουν.

Η επίσκεψη στο Galileo Galilei

Την εβδομάδα 26 Φεβρουαρίου 2023 έως 3 Μαρτίου 2023 ήταν η σειρά των Ελλήνων μαθητών, που είχαν φιλοξενήσει Ολλανδούς συμμαθητές, να φιλοξενηθούν από αυτούς στο Bergen op Zoom,  όπου συμμετείχαν σε ανάλογο πρόγραμμα οργανωμένο από το Ολλανδικό λύκειο RSG ‘t Rijks. Η κ. Ε.Δοδοπούλου και ο κ. Ι. Σωτηρόπουλος συνόδευσαν τους μαθητές Αναστασίου Σ., Δημοπούλου Γ., Κελάλη Χ., Κωνσταντινίδη Φ., Λαχανά Α., Μαραμπουτάκη Φ., Μπαλαφούτα Σ., Ναυπλιώτη Μ., Παπαγιωτίδη Κ., Παρχαρίδου Α., Παυλάκη Κ., Πρωτονοτάριο Γ.,Τάντη-Ταπεινό Π., Τζαμάλ Μ., Τσαντή Α. και Τσιβγούλη Μ.

Εκτός από τις δραστηριότητες στο σχολείο, οι μαθητές επίσης περπάτησαν στα γραφικά στενά του Bergen op Zoom, όπου κάθε γωνία είναι γεμάτη ιστορικές μνήμες ηρωικών στιγμών. Επισκέφθηκαν το Άμστερνταμ παρακολουθώντας ξενάγηση σε πλοιάριο στα κανάλια του. Θαύμασαν την Ολλανδική ζωγραφική στο Rijksmuseum. Γνώρισαν από κοντά ένα Ολλανδό αξιωματικό του ναυτικού που τους μίλησε για τη μάχη κατά της σύγχρονης πειρατείας. Συμμετείχαν σε αθλητικές δραστηριότητες και οργάνωσαν κοινές ψυχαγωγικές δράσεις τα απογεύματα.

Κυρίως, όμως, τα παιδιά έζησαν από κοντά το πνεύμα της φιλίας και τη χαρά της συνδιασκέδασης με φίλους από μία άλλη χώρα, με διαφορετική κουλτούρα, γνωρίζοντας ένα υποδειγματικό σχολείο και αναπτύσσοντας κοινωνικές δεξιότητες όπως αυτοπεποίθηση, αυτοπειθαρχία, πρωτοβουλία και προσαρμοστικότητα.  

Τα προγράμματα Erasmus+ αποτελούν σημαντική προσφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην παιδεία και στη συναδέλφωση των ευρωπαϊκών λαών. Βοηθούν τους μαθητές να αποκτήσουν, εκτός από την εθνική ταυτότητα, και την ταυτότητα του Ευρωπαίου πολίτη. Συμβάλλουν στην γενική καλλιέργεια και την ψυχοπνευματική ωρίμαση των παιδιών. Τα φέρνουν σε επαφή με σύγχρονους προβληματισμούς για το περιβάλλον, τις δημοκρατικές αξίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Παράλληλα ευνοούν τη γλωσσομάθεια, την αυτενέργεια, τον ψηφιακό αλφαβητισμό και την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ταλέντων των μαθητών. Γι’ αυτό και δικαίως το σύνθημα του Erasmus+ είναι «Ανοίγει δρόμους, αλλάζει ζωές».

Επίσκεψη στο RSG ‘t Rijks

Πολλές ευχαριστίες απευθύνουμε στο ΙΚΥ ως Εθνική Μονάδα Συντονισμού του Erasmus+, αλλά και στους γονείς για τη στήριξη που παρέχουν στα προγράμματα διεθνοποίησης και τις προσπάθειες εξωστρέφειας του σχολείου μας. Πολλά δε συγχαρητήρια απευθύνουμε στους μαθητές για το ήθος τους κι ακόμη περισσότερα στους καθηγητές που αναλαμβάνουν το τεράστιο έργο και την ευθύνη προετοιμασίας και συνοδείας των μαθητών.

Ακολουθούν οι παρουσιάσεις των «ηρώων» των ομάδων του σχολείου μας.

Ιωάννης Καποδίστριας :

Γεώργιος Παπανικολάου :


Σχολιάστε