Σχολικές ψηφίδες – Θεματικό ιστολόγιο

Αρχική » Χωρίς κατηγορία » ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΜΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΟΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου, διοργανώθηκε φέτος στην Ελλάδα ο Πρώτος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ).

    Ο φορέας διοργάνωσης του διαγωνισμού, είναι το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το οποίο σε συνεργασία με το μεταπτυχιακό πρόγραμμα «Ασφάλεια Ψηφιακών Συστημάτων» και το Εργαστήριο Ασφάλειας Συστημάτων (SSL) με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρήστο Ξενάκη φέρνουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα τον ΠΜΔΚ, με την υποστήριξη του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

     Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Κυβερνοασφάλειας (ΠΜΔΚ) διήρκησε από την 1η έως και την 31η Μαρτίου, για τους μαθητές και τις μαθήτριες των τριών τάξεων του Λυκείου. Όλος ο διαγωνισμός έτρεξε πάνω στην διαδικτυακή πλατφόρμα CTFd η οποία έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για την διεξαγωγή CTF (“Capture the Flag”)[i] διαγωνισμών πάνω στην κυβερνοασφάλεια. Οι μαθητές  κλήθηκαν να επιλύσουν δοκιμασίες σχετικές με την ασφάλεια ψηφιακών συστημάτων.και να ανακτήσουν της κρυμμένες ψηφιακές σημαίες. Οι δοκιμασίες κάλυπταν δημοφιλείς περιοχές της κυβερνοασφάλειας (όπως ο Παγκόσμιος ιστός, η Κρυπτογραφία, η Ψηφιακή Εγκληματολογία, η Αντίστροφη Μηχανική και πολλά άλλα) όπως αυτές κατηγοριοποιούνται σε παρόμοιους διαγωνισμούς, όπως στο «European Cyber Security Challenge» (ECSC). Ο βαθμός δυσκολίας των δοκιμασιών εκτεινόταν από πολύ εύκολες μέχρι και δύσκολες, με σκοπό την συμμετοχή όλων των μαθητών με ενδιαφέρον στην ασφάλεια υπολογιστών.

    Στον διαγωνισμό συμμετείχαν 56 σχολεία από όλη την Ελλάδα.

     Οι 21 δοκιμασίες τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσουν οι μαθητές απαιτούσαν γνώσεις και δεξιότητες αρκετά προχωρημένες, ειδικά για παιδιά αυτής της ηλικίας. Η κάθε δοκιμασία απαιτούσε πολύωρη αναζήτηση στο διαδίκτυο για ενημέρωση και αναζήτηση των κατάλληλων διαδικτυακών εργαλείων για να λυθούν οι γρίφοι και μερικές φορές έπρεπε ο λύτης να σκεφθεί με «ανορθόδοξο» τρόπο για να καταλήξει στην λύση.

Εικόνα 1:

Η σελίδα με κάποιες από τις δοκιμασίες

Οι γνώσεις που απαιτήθηκαν δεν καλύπτονται, ούτε καν αναφέρονται στην ύλη που τα παιδιά διδάσκονται στο σχολείο.

Εικόνα 2:

Μία από τις δοκιμασίες που λύθηκαν με επιτυχία

Το Α΄ Αρσάκειο Τοσίτσειο Λύκειο Εκάλης εκπροσωπήθηκε επαξίως στον διαγωνισμό από τους μαθητές Γάτσο Κωνσταντίνο, Γιαννόπουλο Νικόλαο και Παπαδόπουλο Παύλο του τμήματος Α1.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν άψογα και κατά τις ώρες που απασχολήθηκαν στο σχολείο για τον διαγωνισμό αλλά και κατά τις ώρες εκτός σχολείου, που αφιέρωσαν στην επίλυση των γρίφων.

Την πρωτοβουλία για τη συμμετοχή στον διαγωνισμό  ανέλαβε η καθηγήτρια Πληροφορικής του Α΄ Λυκείου κ. Εμμανουέλα Φραγκουλοπούλου, αφιερώνοντας πολλές ώρες στην καθοδήγηση και την επίβλεψη των παιδιών στο Εργαστήριο Πληροφορικής.

Εικόνα 3:  

Στιγμιότυπο από την ομαδική που δημιούργησαν οι μαθητές για να επικοινωνούν και εκτός ωρών σχολείου

Ξεκινώντας από το μηδέν στο επίπεδο γνώσεων πάνω σε αυτά τα θέματα, κατάφεραν να ολοκληρώσουν την προσπάθεια τους και να βρεθούν στην όγδοη θέση στην κατάταξη.

Όπως οι ίδιοι ανέφεραν, μέσα από αυτό τον διαγωνισμό κέρδισαν υπολογιστικές γνώσεις, γνώσεις πάνω στην κυβερνοασφάλεια και μεγάλη ικανοποίηση κάθε φορά που έβρισκαν τη λύση κάποιου γρίφου. Και δήλωσαν έτοιμοι για μια ακόμη προσπάθεια του χρόνου.

Ευχαριστούμε πολύ παιδιά!!


[i] Capture the Flag (CTF) in computer security is an exercise in which «flags» are secretly hidden in purposefully-vulnerable programs or websites. It can either be for competitive or educational purposes. Competitors steal flags either from other competitors (attack/defense-style CTFs) or from the organizers (jeopardy-style challenges). Several variations exist. Competitions can include hiding flags in hardware devices, they can be both online or in-person, and can be advanced or entry-level. The game is based on the traditional outdoor sport of the same name.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: